Botuliinitoksiinihoidot

Botuliinitoksiini on ollut aktiivisessa käytössä noin 30 vuoden ajan. Botuliinitoksiini on paikallisesti vaikuttava lihaksia rentouttava aine. Botuliinitoksiinivalmisteita käytetään tasoittamaan kasvojen ikämuutoksia, jotka johtuvat ilmelihasten aiheuttamista rypyistä.

Botuliinitoksiinia pistetään erittäin pienellä neulalla lihakseen. Lihas rentoutuu muutaman päivän kuluttua hoidosta ja maksimissaan vaikutus on n kaksi viikkoa pistämisen jälkeen. Hoidon teho pysyy hyvänä ihmisestä riippuen keskimäärin 3-6 kk ajan. Hoidot eivät jätä arpea. Botuliinitoksiinivalmisteet ovat nopea ja turvallinen tapa tasoittaa ihoa.

Botuliinilla hoidetaan kulmakarvojen välissä olevaa juonnetta, ns huoliryppyä, otsan vaakajuonteita ja silmäkulmissa olevia naururyppyjä. Muita käyttöaiheita on ns off-label -alueet kuten kulmakarvojen nosto Botoxilla tai Dysportilla, kasvojen kavennus, lip flip, tupakkaryppyjen hoito suun ympäriltä, DAO eli suupieltä alaspäin vetävän lihaksen hoito ja kaulan alueen nefertiti-lift.

Lääketieteellisiin käyttöaiheisiin botuliinia pistetään mm kainaloiden paikallisen liikahikoilun ja vaikean kroonisen migreenin hoitona. Kainaloissa botuliini ruiskutetaan liikahikoilun hoidossa ihon sisäisesti, joten lääke ei vaikuta ihon alla oleviin lihaksiin. Botuliinin teho liikahikoilussa perustuu sen hikirauhasen toimintaa lamaannuttavaan vaikutukseen, jolloin hikoilu hoidetulla alueella loppuu lähes kokonaan muutamien päivien kuluessa hoidosta. Hyvä hoitotulos pysyy noin 6-12 kuukautta.

Vaikean kroonisen migreenin diagnoosin tekee neurologi. Botuliini vähentää kipua vähentämällä herkistyneiden hermopäätteiden ärsytystä. Hoito toteutetaan pistämällä oikea määrä ainetta ennalta määrättyihin pisteisiin. Herkistyminen kivulle vähenee ja migreenin helpottaa. Botuliinitoksiinihoito annetaan 12 viikon välein. Jos hoidosta on potilaalle hyötyä, niin hoitoprotokolla jatkuu kahden vuoden ajan.